Begin deze maand dook een afbeelding op van een horloge-achtig apparaat van Nokia. Ditmaal duikt een patent op van Nokia’s smartwatch en een filmpje met daarin diezelfde smartwatch in de hoofdrol.

Het is even de vraag of het om hetzelfde product gaat of om een doorontwikkeling. Hoe het ook zij, wij houden van nieuwe technieken zoals wearables. Smartwatches vallen daaronder. Sony heeft er al één, Samsung heeft er al één, Apple is met één bezig en ook Nokia lijkt het te onderzoeken.

Er schijnt een werkend prototype te zijn genaamd ‘Facet’ en werkt met geschakelde beeldschermpjes die samen een ketting vormen. Het is een interessant maar tevens onpraktisch product geworden. Echter is het idee van losse maar samenwerkende beeldschermen wel een leuke. Of Nokia ook daadwerkelijk met een smartwatch op de markt komt is onwaarschijnlijk. Dat Microsoft, dat Nokia wil overnemen, met iets dergelijks komt ligt meer voor de hand.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat Nokia serieus denkt over een smartwatch. Het Finse bedrijf heeft een patent aangevraagd op een opvouwbare batterij bedoeld voor draagbare gadgets.

De patentaanvraag werd al in maart gedaan, maar duikt nu pas op. Nokia windt er geen doekjes om en spreekt in de omschrijving van een “opvouwbare batterij voor een draagbaar elektronisch apparaat”. De kans is groot dat het om een smartwatch gaat.

Onlangs dook al een patentaanvraag met afbeeldingen op van een smartwatch met meerdere schermen. Voor deze vormfactor zou een buigbare batterij nodig zijn. De nieuwe patentaanvraag voorziet daarin. “Draagbare apparaten worden steeds kleiner en de meeste interne onderdelen krimpen mee, maar batterijen en batterijtechnologie blijft over het algemeen achter”, schrijft Nokia.
Opvouwbaar

Het bedrijf stelt daar iets op te hebben gevonden. Door batterijen opvouwbaar te maken en verschillende onderdelen de juiste vorm te laten aannemen, kunnen ze beter worden verwerkt in draagbare gadgets. Dat geldt in het bijzonder voor smartwatches, die buigbaar moeten zijn om om de pols te passen. Nokia stelt dat in huidige draagbare apparaten de vormfactor vaak rechthoekig is vanwege de batterij. Bovendien zouden deze apparaten dikker zijn dan nodig is om zo ruimte te reserveren voor de niet flexibele accu.

Nokia is niet de enige die werkt aan een smartwatch. Hoogstwaarschijnlijk brengt Apple volgend jaar de Watch uit met een buigbaar scherm en zou een Google-horloge met een heel lange accuduur al binnen enkele maanden verkrijgbaar moeten zijn. Samsung en Sony hebben al een smartwatch uitgebracht.